wtorek, 16 kwietnia

Ekspres do kawy – na czym skupić uwagę podczas wyboru odpowiedniego sprzętu

Ekspres do kawy – na czym skupić uwagę podczas wyboru odpowiedniego sprzętu

Na chwilę obecną istnieje sposobność przygotowania szeregu rozmaitych rodzajów napojów kawowych, bez względu w zasadzie na to, jakie są nasze preferencje smakowe oraz jak przywykliśmy parzyć kawę. Rozmaitość w tym zakresie jest możliwa przede wszystkim wówczas, gdy zdecydujemy się na zakup profesjonalnego urządzenia w postaci ekspresu do kawy. To fachowe, wysokiej jakości urządzenie, które pozwala na przygotowanie ulubionych naparów w nowych odsłonach i na wiele ciekawych sposobów. Smak kawy z ekspresu jest zupełnie inny niż kawy tradycyjnie parzonej. Pytanie tylko, w jaki sposób wybrać model sprzętu, który będzie na tyle niezawodny i dobry, aby nie żałować wydanych środków pieniężnych?

Ekspresy przelewowe

Jednym z podstawowych rodzajów ekspresów są ekspresy przelewowe. Okazują się one bardzo trwałe, wydajne i chętnie wybierane przez konsumentów, którzy są zwolennikami prawdziwej małej czarnej. Ten rodzaj ekspresów pozwala na uzyskanie niezaburzonego, w pełni naturalnego smaku takiego samego jak przy tradycyjnym parzeniu. W związku z tym, mamy pewność, że pijmy kawę z prawdziwego zdarzenia a nie lurę, jaką niekiedy podają nam w kawiarniach. Ponadto najlepiej tego rodzaju napój kofeinowy sprawuje się przede wszystkim bez mleka. Wówczas smakuje wybornie, głęboko i intensywnie. Jest to niesamowicie mocny aromat, który czuć na odległość. Esencja takiej kawy postawi na nogi. Ponadto ekspres przelewowy pozwala na zatrzymanie ciepła wewnątrz sprzętu, więc non stop, kiedy tylko zechcemy kawa będzie gorąca i smaczna, wprost do wypicia. Nie wystygnie, ale też nie wyparuje jej niepowtarzalny aromat. Ma jednakże pewne minusy charakteryzowany tu rodzaj sprzętu. Ten typ ekspresu do kawy wymaga natomiast częstej wymiany filtra. Tym samym zwiększa to koszty, ale mimo wszystko i tak się opłaca. Mała czarna z takiego ekspresu jest doskonała dla zwolenników kawy, prawdziwych kawoszy, którzy gustują w klasycznych smakach.

Ekspresy ciśnieniowe

W tym przypadku z kolei można mówić o pracy urządzenia opartej na tłoczeniu mas gorącej wody pod specjalnym ciśnieniem. W ten sposób tworzona jest nasza ulubiona mała czarna, stanowiąca skondensowany miks kofeinowego naparu. Generalnie podstawą do uzyskania takiego rodzaju napoju kawowego okazuje się przede wszystkim tak zwana baza wyjściowa, czyli klasyczna kosa – bardzo mocna kawa espresso, która zawiera w sobie wszystko to, co powinna mieć naturalna, mocna i aromatyczna kawa. Jest to swego rodzaju wstęp do stworzenia wyśmienitego, ale nie byle, jakiego rodzaju kawy, która poza walorami smakowymi nie utraci także szeregu innych właściwości. Na bazie wyżej wspomnianej natomiast tworzy się inne odmiany popularnych kaw, w tym americano, cappuccino, latte czy kawę po wiedeńsku. Jest to napój bardzo subtelny, delikatny, bo rozrzedzony na przykład mlekiem czy mleczną pianką bądź śmietanką. Taką kawę można śmiało pić co dzień. Nie jest szczególnie mocna po dodaniu składników uzupełniających, ale dodaje energii. Ponadto ekspresy ciśnieniowe umożliwiają degustowanie rozmaitych rodzajów naparów kofeinowych – w zależności od indywidualnych potrzeb oraz preferencji. Do takich modeli urządzeń wykorzystywane są wyłącznie dobre jakościowo i gatunkowo kawy, które z pewnością nie należą do najtańszych, ale są bardzo dobre smakowo i to czuć. Jeszcze jedna kwestia to to, że z filiżanki tak zaparzonej małej czarnej wydobywa się esencja wybornego aromatu, który zadowoli nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy kaw.

Ekspresy ręczne

Do grupy popularnych rodzajów ekspresów do kawy zaliczyć należy również wysokiej jakości ekspresy ręczne. Ze względu na to, że ich podstawowym elementem konstrukcyjnym jest rzucająca się w oczy dźwignia, określa się je nierzadko także mianem ekspresów dźwigniowych lub kolbowych. Wyróżniają się one dość prostą budową, a przede wszystkim prostotą obsługi. Urządzenia tego rodzaju świetnie nadają się przede wszystkim do przygotowywania kaw tradycyjnych takich jak chociażby biała czy czarna, klasyczna. Do ekspresu wrzucamy zmielone ziarna, w zasadzie do siteczka zamontowanego tuż przy uchwycie. Później dźwignię montujemy do urządzenia. Przez kawę przepływają gorące masy powietrza. Specjalnie w celu uzyskania zadowalających efektów smakowych, ekspresy tego rodzaju mają także dyszę, która pozwala na spienianie mleka. Tak też powstaje wysokiej jakości napar kawowy z cremą a więc popularną pianką – delikatną, leciutką i subtelną.

Ten rodzaj ekspresów jest bardzo często określany popularnie jako kafeterki. Są to wysokiej jakości ekspresy niskociśnieniowe, które wytwarzają bardzo mocne, silnie aromatyczne napary kofeinowe. Z takich kawiarek powstają typowe kawy kosy. Odznaczają się one przede wszystkim posmakiem swego rodzaju kwaskowatości. Należy dawkować ich picie, bowiem są na tyle silne, że przesadzenie ze spożyciem ich może być poważne w sutkach dla naszego organizmu. Ponadto proce parzenia kawy tego rodzaju jest dość krótki w porównaniu z innymi typami dostępnych dzisiaj na rynku ekspresów. Generalnie potrzebujemy średnio jakieś pięć – dziesięć minut na to, aby przygotować naszą ulubioną małą czarną. Niestety jak każdy rodzaj sprzętu tej kategorii również i przy kawiarkach można mówić o swego rodzaju minusach. Najważniejszy z nich to to, że w ekspresie tego typu przygotowuj się dość niedużą ilość naparu kawowego.